М"ясо обросло жиром (про наслідки обмеження імпорту м"яса)
Мясо обросло жиром (про наслідки обмеження імпорту мяса).
Запеклі спроби скотарського лобі перепинити шлях до країни імпортного м'яса дало результати: поставки сировини знизилися на 20%. Для галузі користь від цього очевидна: господарства почали збільшувати поголів'я. Але пропонувати вітчизняний продукт за доступними цінами фермери не поспішають, що змусило переробників відкласти перехід на нові "безсоєві" держстандарти виробництва ковбасних виробів до кращих часів.
В Україні знову почали рости закупівельні ціни на м'ясо. Тільки за перші три тижні січня розцінки, за даними агентства ААА, збільшилися майже на 14%, досягши 13,5 грн. за кілограм живої ваги. Для порівняння: у листопаді - на початку грудня фермери не могли реалізувати сировину дорожче 11 грн. / кг. За словами аналітика компанії "Украгроконсалт" Ольги Мозговиї, ціни зростатимуть і в найближчій перспективі, додаючи щомісяця не менше 5-10%.
Подорожчання продукції вітчизняного скотарства пояснюється насамперед ситуацією в сегменті імпортної сировини. За інформацією ААА, до кінця 2009 р. ввезення м'яса до України зменшилось на 20% - до 363 тис. т. Таке зниження поставок - заслуга місцевих скотарів, які протягом року зробили чимало спроб насолити іноземним постачальникам. Хоча тотального блокування імпорту, чого домагалися фермери, так і не відбулося, різноманітні "дрібні капості", наприклад, масові перевірки якості та відбраковування частини ввезеного в Україну м'яса, складнощі з митницею та ін, зробили свою справу.
Але навіть ті партії, які просочуються через кордон, пропонуються вже за зовсім іншими цінами. Якщо півроку тому імпортна сировина була на 30-50% дешевше від вітчизняної, то до кінця сезону різниця зменшилась до 10-15%, а в окремих партіях вона навіть дорожча місцевого продукту. Наприклад, німецька охолоджена свинина продається на території нашої країни за 18 грн. / кг. За даними компанії ААА, в грудні минулого року на 13% подорожчала й імпортна яловичина: деякі продавці просили за неї більше 19 грн. / кг. Збільшення вартості ввезеного значною мірою пов'язане з труднощами під час перетину кордону. Крім того, відіграло свою роль підвищення курсу євро.
Щоб не розгубити покупців, імпортери шукають нових, більш скромних у своїх цінових запитах постачальників. Так, наприкінці минулого року в Україні вперше легально з'явилася китайська свинина (до цього основними постачальниками були Польща, Німеччина, Бельгія і Голландія).
"Імпортери завезли перших 400 т м'яса з Піднебесної, яке пропонується покупцям по 12,45 грн. / кг", - говорять в ААА. Враховуючи, що собівартість такої продукції стартує з 6,5 грн. / кг, можна припустити, що в майбутньому її частка буде зростати.
Тим часом вітчизняні скотарі, скориставшись підвищенням цін, спробують зміцнити своє становище на ринку. У 2009 р. поголів'я свиней в країні збільшилося на 10,8% - до 155 млн голів, тоді як, приміром, в 2008 р. галузь, навпаки, демонструвала негативну динаміку в 11,8%.
Потреби м'ясокомбінатів за рахунок падіння платоспроможності населення у зв'язку з кризою знизилися за останній рік як мінімум на 20%. Тому український м'ясний ринок вже дуже скоро може втратити статус залежного від імпорту. Втім, самим переробникам подібні успіхи галузі не в радість. З нового року при виробництві класичних сортів ковбаси ( "Докторська", "Молочна", "Дитяча" тощо) вони повинні дотримуватися традиційної рецептури, що прописано в нових ДСТУ.
Вони передбачають наявність у виробах м'яса вищого або першого сорту і повну відсутність крохмалю, кісткового борошна, сої та інших добавок, якими так люблять підгодовувати наших співвітчизників виробники. Ще в грудні, напередодні набуття чинності нових рецептур, на підприємствах хапалися за голову, підрахувавши, що вартість "ідеальної" ковбаси навряд чи буде нижче 80 грн. / кг. А з урахуванням підвищення цін на сировину ця цифра має зрости ще як мінімум на 10%.
Представники м'ясокомбінатів кажуть, що вже постачають в роздріб вироби, виготовлені за новими нормами. Ольга Мозкова стверджує, що реально вони не діють і, якщо сировина продовжить дорожчати, шанси українців згадати давно забутий смак справжньої ковбаси близькі до нуля.